ВАЛДЕН ТУР - Ст. Загора, тел: 042   62 21 08, GSM:  0888 12 31 61

КРЕПОСТТА БАБА ВИДА, БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ И ПЕЩЕРИТЕ ЛЕДЕНИКА И МАГУРАТА

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 3 дни / 2 нощувки

ТРАНСПОРТ: Автобус

ДЕСТИНАЦИЯ: България

ГРАД: Враца, Видин

ДАТИ:

ЦЕНА: от 159 лв.

ПРОГРАМА:

Ден 1

Отпътуване от Стара Загора от паркинг жп гара в 05:00 ч. към Враца.

Посещение на пещерата „Леденика’’. 

Пещера „Леденика’’ се намира в Стара планина, на 16 км от Враца. Пещерата е получила името си от красивите, млечнобели ледени образувания, които се получават през зимата в нейното предверие. Дългата около 320 метра пещера има много галерии, които изненадват посетителите с изумителни сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хиляди години. "Леденика" е част от Стоте национални туристически обекта.

В късния следобед пристигаме във Враца. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2

Закуска.

Отпътуване за Белоградчик.

Посещение на Белоградчишките скали и белоградчишката крепост „Калето".

"Калето" е една от най-добре запазените крепости в страната и паметник на културата с национално значение. Тази древна твърдина е била изградена сред непристъпни скали, когато българската държава не е била образувана, а Балканският полуостров е бил в пределите на Римската империя. Предназначението ѝ било да охранява стратегическите пътища в региона. Общата площ на крепостта е 10 211 кв. км. Като военно съоръжение се използва за последен път през Сръбско-българската война през 1885 г.

Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км дължина, 3 до 5 км ширина и до 200 м височина. Най-величествените скали обграждат Белоградчик: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. Открай време за тези поразяващи въображението скални образувания се разказват чудни легенди.

Отпътуване за Видин. Настаняване в хотела. Свободно време, обяд.

Около 15:00 часа, за желаещите, посещение на крепостта "Баба Вида" която е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Внушителната сграда се намира на брега на р. Дунав, в североизточната част на Видин. Уникалната ѝ архитектура е запечатана в лентите на над 50 български и чуждестранни филма.

Ще посетим и Епиграфски център и лапидариум, които се помещават в сградата на бивш турски склад до крепостта. В музея са изложени 38 епиграфски паметника (писмени паметници), които датират от Античността до XIX век.

Прибираме се в хотела. Свободно време. Нощувка. 

Ден 3

Закуска.

Освобождаваме хотела и отпътуваме към пещерата „Магурата“.

„Магурата“ е пещера в подножието на Рабишката могила, Северозападна България. Тя е разположена на 17 км от Белоградчик. Пещерата е от най-големите в България - дълга е около 2500 м. Уникална е заради откритите много скални рисунки от различни епохи по нейните стени. Името ѝ идва от румънската дума „магура”или "хълм". Вековете и хилядолетията са образували фантастични скални формирования - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко". 

След като излезем от пещерата ни предстои среща с още една уникална природна забележителност - Рабишкото езеро, което е най-голямото по площ вътрешно езеро в България. Дълбочината му достига 35-40 м. Любопитен факт е, че по климатични и теренни характеристики районът около Рабишката могила се доближава до областта Шампания във Франция, а "Магурата" предоставя отлични условия за шампанизиране и стареене на вина със своите постоянна температура от 12° С, влажност и прочие. Затова в една от залите на пещерата е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино по класическата (бутилкова) технология.

Следобед отпътуваме обратно.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
  • 1 нощувка със закуска в хотел във Враца;
  • 1 нощувка със закуска в хотел във Видин;
  • Водач по време на пътуването и престоя.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • Входни такси на посещаваните обекти;
  • Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
  • Разходи от личен характер.