ЕКСКУРЗИИ:

ДЕСТИНАЦИИ:

ПЪТЕПИСИ:

ЦЕНИ НА МУЗЕИТЕ:

екскурзии

ВАРНА, БАЛЧИК И СТАРИТЕ СТОЛИЦИ

екскурзия - ВАРНА, БАЛЧИК И СТАРИТЕ СТОЛИЦИ

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 3 дни, 2 нощувки

ТРАНСПОРТ: Автобус

ДЕСТИНАЦИЯ: България

ГРАД: Варна, Балчик, Плиска, Велики Преслав

ДАТИ:
24.06.2022, 02.09.2022, 07.10.2022, 04.11.2022

ЦЕНА: 199 лв

ПРОГРАМА:

Ден 1

Отпътуване от Стара Загора - паркинг жп гара в 04:30 ч. Пристигане във Варна около обяд.

Програмата започва с посещение на Музей „Нова история на Варна”. Дори сградата на този музей има интересна история – консулство, хотел, а после затвор, докато става музей. В залите има възстановки на оригинални предмети, ателиета, хотелска стая, сладкарница, гостилница, има дори и кът от плажа с кабинка за преобличане. Общата площ на музея е 600 кв.м.

Настаняване в хотел.

Свободно време или възможност за посещение на Аладжа манастир.

Манастирът „Света Троица” възниква около XI-XII в., когато там започва заселването на аскетите-монаси. Пещерите му обаче са обитавани още през Ранновизантийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там – монети и няколко керамични парчета. Сегашният вид на манастира е по-различен от първоначалния. Днес могат да се различат останките на около 20 помещения и 3 църкви, разположени на две нива, свързани помежду си със стълбища, изсечени в скалите. Аладжа манастир е един от най-известните скални манастири у нас, името му идва от турското „шарен”, което вероятно се дължи на стенописите. И до ден-днешен за обителта се разказват легенди, едната от които е за легендарни съкровища на 12 манастира, скрити в района.

Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 2

Закуска.

Свободно време или по желание целодневна екскурзия до Ботаническата градина в Балчик и нос Калиакра.

Днешната Ботаническа градина съществува от 1955 г. Част от общата ѝ площ (194 декара) е защитена от закона. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Архитектурно–парковият комплекс ‘’Двореца’’ също се намира в ‘’двора’’ на ботаническата градина. В началото на XX век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция. Днес могат да се видят красивите градински тераси, зелените арки, стръмните стълби, множеството водни канали, големия водопад и др. Дворецът е построен от 1924 г. до 1927 г. в непосредствена близост до морския бряг. Той е на 3 етажа и има кула, която наподобява минаре на джамия.

В Ботаническата градина има над 3000 вида растения от цял свят, между които субтропични и тропични екзоти. През топлите месеци в годината се прави експозиция на открито от сукуленти (някои от тях цъфтят през 100 години) и кактуси, които са над 600 вида. Сред дърветата присъстват много редки видове като бонбонено дърво, каучуково дърво, древно гинго, книжно дърво, лирово дърво, метасеквоя (това дърво е смятано за изчезнал вид, докато не било открито живо от академик Николай Стоянов при експедиция в Китай) и много др. Освен всичко това, в градината има много видове цветя и цветни храсти. Ботаническата градина е красива през всички сезони на годината.

Нос Калиакра е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров. Той е природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. От носа могат да се налюдават делфини, плуващи в Черно море, а скалите са местообитание на аристотелевия корморан. Калиакра е една от първите защитени територии в България (от 1941 г. насам и е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория.

Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3

Закуска.

Отпътуване за първата българска столица - Плиска и Национален историко-архиелогически резерват "Плиска". Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най-многолюден град на Ранносредновековната българска държава. Най–важната и най–пълно изследвана част от Плиска е укрепената резиденция на българските ханове и князе – т. нар. Вътрешен град.

Ще посетим и Двора на кирилицата. Културно-историческият комплекс "Двор на кирилицата" отваря врати през 2015 г. по повод 1150-годишнината от покръстването на българите в източноправославната християнска вяра. Всяка от високите 12 метра кирилски букви има своето послание с изображението и орнаментиката си.

Програмата продължава с посещение на Националния историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’. Резерватът е разположен е на около 2 км на юг от днешния град Велики Преслав и е с площ 5 кв. км. Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по–късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, воин и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия. Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов и други.

Отпътуване обратно. Пристигане късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
 • 2 нощувка със закуска в хотел 2*/3* във Варна или околностите;
 • Посещение на Музей „Нова история на Варна” – не включва входна такса;
 • Посещение на Националния историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’ - не включва входна такса;
 • Посещение на Националния историко–археологически резерват ‘’Плиска’ - не включва входна такса;
 • Посещение на Културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата" - не включва входна такса;
 • Водач по време на пътуването и престоя.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Допълнителна екскурзия до Аладжа манастир – 5 лв. (включва транспорт и водач, не включва входна такса);
 • Допълнителна екскурзия до Ботаническата градина в Балчик и нос Калиакра – 20 лв. (включва транспорт и водач, не включва входна такса);
 • Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
 • Разходи от личен характер.
 • ВХОДНИ ТАКСИ ЗА ОБЕКТИТЕ:

  • Ботаническа градина Балчик: деца до 7 г. - безплатно; възрастни - 8 лв.; ученици, студенти и пенсионери (при представяне на удостоверителен документ) – 3 лв.;
  • Аладжа манастир: 5 лв. възрастни; 2 лв. за деца;
  • Археологически резерват "Калиакра": 3 лв. възрастни; деца – 1,50 лв.;
  • Културно-историческият комплекс "Двор на кирилицата": възрастни – 8 лв.; ученици и лица над 65 години – 4 лв.; деца до 7 години – безплатно;
  • Национален историко-архиелогически резерват: 5 лв. възрастни; ученици, студенти и хора с увреждания - 2 лв.. Отделно се заплаща такса от 10 лева за беседа на група от 25 човека;
  • Националния историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’: възрастни - 5 лв.; за ученици и студенти - 2 лв.; пенсионери - 3 лв.

  Версия за печат

  екскурзия - ВАРНА, БАЛЧИК И СТАРИТЕ СТОЛИЦИекскурзия - ВАРНА, БАЛЧИК И СТАРИТЕ СТОЛИЦИекскурзия - ВАРНА, БАЛЧИК И СТАРИТЕ СТОЛИЦИекскурзия - ВАРНА, БАЛЧИК И СТАРИТЕ СТОЛИЦИекскурзия - ВАРНА, БАЛЧИК И СТАРИТЕ СТОЛИЦИ