ЕКСКУРЗИИ:

ДЕСТИНАЦИИ:

ПЪТЕПИСИ:

ЦЕНИ НА МУЗЕИТЕ:

екскурзии

ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА, ОРЛОВО ОКО И ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

екскурзия - ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА, ОРЛОВО ОКО И ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 1 ден

ТРАНСПОРТ: Автобус

ДЕСТИНАЦИЯ: България

ГРАД:

ТРЪГВАНЕ: от Стара Загора

ДАТИ:
16.08.2020

ЦЕНА: 40 лв.

ПРОГРАМА:

Отпътуване в 06:00 ч. от Стара Загора (място на тръгване – до автогара Ст. Загора, срещу отбивката за хотел Железник на бул. Славянски.) за Буйновското ждрело - най-дългото в България с дължина от 7 км.

Посещение на прочутата Ягодинската пещера

Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Дължината на галериите ѝ е 10500 м., като това и отрежда трето място по-дължина на коридорите и първо в Родопите. В пещерата има местни екскурзоводи. Обиколката трае около 40 минути, като туристическият маршрут се намира на третото ниво от пещерата и е дълъг малко над километър. Температурата вътре е 6 градуса целогодишно. Естествения вход на Ягодинската пещера също е експониран и там е представен уникален Музей пещерно жилище.

По желание от Ягодинската пещера се организира изкачване с високопроходим автомобил - джип до уникалната наблюдателна площадка, наречена “Орлово око”. Това е най-новата туристическа атракция в Родопите и е единствената по рода си в България. Тя е изградена на връх Свети Илия и е монтирана на ръба на скалите на височина 1563 метра над морското равнище недалече от село Ягодина. От площадката като от птичи поглед се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите.

Продължаваме в посока Триград.

Посещение на Пещерата „Дяволско гърло”

Пещерата „Дяволско гърло“ се намира на около 1,5км от село Триград в мраморните скали на прочутото Триградско ждрело. Първия опит за проникване в „Дяволското гърло“ е направен през 1962г. Пещерата е пропастна, образувана преди 175 хил. години вследствие на пропадане на земни маси и отваряне на огромна тектонска пукнатина. Водите на Триградската река се изливат в „гърлото“ от височина 42м, като формират най – високият подземен водопад на Балканския полуостров. Заради оглушителния грохот, който се създава, залата с водопада е наречена „Бучащата зала“, която е и основната част на пещерата. Това е втората по големина пещерна зала в България. Дължината и е 110м, ширината – 40м, а височината и достига до 35м. На около 400м от входа водите на реката се губят в сифон. Дължината му е повече от 150м, а след него по 60–метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през друга пещера.

В късния следобед отпътуване за Стара Загора и пристигане вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • транспорт по маршрута
  • посещение на пещерата Дяволското гърло (без включена входна такса)
  • посещение на Ягодинска пещера (без включена входна такса)
  • екскурзоводско обслужване по маршрута
  • медицинска застраховка

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • Входните такси за пещерите:
  • Дяволското гърло – 5 лв. индивидуален билет
  • Ягодинската пещера – 7 лв. индивидуален билет
  • Пътуване в Буйновското ждрело с наети местни микробуси - 8 лв. на човек двупосочно Тешел - Ягодина - Тешел поради тесния път и свлачища.
  • По желание изкачване до панорамната площадка Орлово око с джипове. Продължителноста на приключението е около 2 часа с беседа от местен екскурзовод.Цена: 10 лв. (минимален брой туристи – 6).

Версия за печат

екскурзия - ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА, ОРЛОВО ОКО И ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛОекскурзия - ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА, ОРЛОВО ОКО И ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО