ЕКСКУРЗИИ:

ДЕСТИНАЦИИ:

ПЪТЕПИСИ:

ЦЕНИ НА МУЗЕИТЕ:

екскурзии

РИЛСКИ МАНАСТИР, РОЖЕНСКИ МАНАСТИР, МЕЛНИК И РУПИТЕ

екскурзия - РИЛСКИ МАНАСТИР, РОЖЕНСКИ МАНАСТИР, МЕЛНИК И РУПИТЕ

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 2 дни/1 нощувка

ТРАНСПОРТ: Автобус

ДЕСТИНАЦИЯ: България

ГРАД: Рилски манастир, Рупите, Мелник

ТРЪГВАНЕ: от Стара Загора

ДАТИ:
19.02.2022, 19.03.2022, 14.05.2022, 25.06.2022, 23.07.2022, 27.08.2022, 17.09.2022, 22.10.2022, 19.11.2022, 10.12.2022

ЦЕНА: от 89 лв.

ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН

Отпътуване от Стара Загора от паркинг жп гара в 06:00 ч. по посока Роженски манастир. 

Около Рилския манастир е възникнало цяло туристическо градче с възможности за посрещане на многобройните гости и почитатели. На около 30-40 мин. пеша, в източна посока, по маркиран маршрут може да се посетят обителта и гроба на св. Иван Рилски, където сега се издига скромен параклис.

Съществува поверие, че който се промуши през дупката в скалата на пещерата, където св. Иван Рилски е живял като отшелник, без да докосне стените, е праведен. Като паметник с изключителна стойност и значение за световната култура, Рилският манастир е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира и гробът на цар Борис III.

Продължаваме към Благоевград, където следва настаняване в хотел, свободно време и нощувка.

ВТОРИ ДЕН

Закуска. Отпътуване за Роженския манастир.

Роженският манастир е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Той е един от малкото средновековни храмове, достигнали до наши дни във вид, близък до първоначалния, запазил автентичната си архитектура и монументална живопис. Разположен е върху билото на висок хълм с изглед към върховете на Пирин и Беласица, обгърнат от знаменитите Мелнишки пирамиди. Роженският манастир и църквата „Св. Рождество Богородично” днес са най-големите в Пиринския край. До манастира е погребан легендарният български войвода Яне Сандански.

Следва посещение на Мелник. Скътан в югозападните склонове на Пирин, той е най-малкият град в България. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей. Мелник е съчетание от невероятна природа - скали, скупчени около къщи върху хълмовете, легендарна история, култура и вино.

Освен история и архитектура, Мелник е и вино. В пясъчните пирамиди, които го опасват от всички страни, са издълбани своеобразни изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино. Старинните мелнишки къщи впечатляват с богатата си архитектура, с избите си, с подредбата, разкриваща българското чувство за практичност и красота. Най-известни от тях са Кордопуловата къща (най-голямата на Балканския полуостров от Възрожденския период) с необикновените си стенописи и огромна изба; Болярската къща (най-старата запазена къща в България). Разглеждане на Кордопуловата къща и дегустация на вино.

Продължаваме по маршрута за местността Рупите. Мястото е придобило широка популярност, благодарение на най-прочутата българска пророчица Вангелия Гущерова - Ванга. През 1992 г. пророчицата построява храм-паметника „Света Петка Българска”, превърнал се в място за поклонение на хиляди хора. Друга забележителност тук е издигащото се на запад възвишение Кожух, което е част от угаснал вулкан, кратерът на който е мястото, където се разполага днес храмът. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от античния град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр. Хр.

Около 16:00 ч. отпътуване обратно.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
  • Една нощувка със закуска в хотел 3 * в Благоевград;
  • Водач по време на пътуването и престоя.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • Входни такси на посещаваните обекти по маршрута;
  • Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
  • Разходи от личен характер.

Версия за печат