ЕКСКУРЗИИ:

ДЕСТИНАЦИИ:

ПЪТЕПИСИ:

ЦЕНИ НА МУЗЕИТЕ:

екскурзии

СТАРОСЕЛ, ПАНАГЮРИЩЕ И КОПРИВЩИЦА – ПЪТЕШЕСТВИЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

екскурзия - СТАРОСЕЛ, ПАНАГЮРИЩЕ И КОПРИВЩИЦА – ПЪТЕШЕСТВИЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 1 ден

ТРАНСПОРТ: Автобус

ДЕСТИНАЦИЯ: България

ГРАД: Старосел, Панагюрище, Копривщица

ТРЪГВАНЕ: от Стара Загора

ДАТИ:
15.10.2022

ЦЕНА: от 35 лв.

ПРОГРАМА:

Отпътуване от Стара Загора от паркинг жп гара в 08:30 ч. към Старосел.

Тракийският култов комплекс край село Старосел е археологическа сензация със световна слава. Откритото съоръжение не е традиционна гробница, а своеобразен храм-гробница. Смята се, че най-вероятно е на един от най-могъщите владетели на траките цар Ситалк. Състои се от два тракийски храма, вкопани под могилен насип. През 2000 г. Георги Китов се натъква на основния храм (от V в. пр. Хр.), който се намира в Четиньова могила. През 2002 г. бял свят вижда и единствената гробница-хероон с колонада, разположена в могилата Хоризонт. Достойна дори за египетски фараон, тя е истински шедьовър на тракийската култова архитектура. Парадно стълбище и два пиедестала, на които са стояли статуи на лъвове, вход с украса, коридор и култова площадка, огромна вътрешна кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти…

За любителите на виното ще има свободно време за посещение на винарна „Старосел”, за да се сдобият с едни от най-хубавите вина, произвеждани в района.

Отпътуване за Панагюрище.

Малкото градче е съхранило ценни късчета от историята на България, а вие ще станете откривателите на това съкровище. Тук е къщата-музей „Райна Княгиня“ – учителка и революционерка, тя била едва на 20 години, когато ушила знамето на Априлското въстание. Народът е увековечил това нейно дело в прочутата песен „Кой уши байряка”. Историческият музей в Панагюрище разказва за Априлското въстание с оригинални реликви, свързани с героичната епопея, а в двора му може да се видят автентични експонати и фигури на майсторите-занаятчии, свързани с подготовката на въстанието. Групата ще посети и църквата „Свето Въведение Богородично”. Свободно време.

Други забележителност, които може да посетите:

*Тутевата къща, в която е обявено Априлското въстание.

*Дудековата къща. В нея при нахлуването на турските войски и башибозуците са се крили десетки жени, деца и старци.

*Лековата къща. Посещавана от Апостола, сградата е ценна и заради изключителната стенописна украса отвътре и отвън, изпълнена през 1873 г. от местния майстор Иван Зографов.

Отпътуване за Копривщица.

Разположен в живописната долина по течението на река Тополница, Копривщица е уникален град-музей с цялостно запазени архитектурни ансамбли от епохата на Възраждането. Тук Машината на времето наистина съществува и работи. Тук музеите и забележителностите са на всяка крачка, затова трябва да сте готови да се впуснете в историческо пътешествие и да правите много снимки. След като се поклоним пред паметта на Априлци в центъра следва посещение на Музея "Ослековата къща". Това е забележителен паметник на българската късновъзрожденска жилищна архитектура. Фасадата е изписана от Самоковски майстори с богато декорираната вътрешност – фигурирани тавани от дъски и профилирани летви, алафранги и кошове над огнищата, дълги миндери, застлани с изящни тъкани. Малко встрани от центъра на града е музеят "Лютовата къща". Наричана „шедьовър на късната копривщенска възрожденска архитектура” и тя наистина е много интересна. На приземния етаж се намира постоянна изложба на оригинални плъстени килими от копривщенския музеен фонд. а обиколката на Калъчевият мост един от символите на Копривщица. Именно тук, на 20 април 1876 година, с изстрел е дадено началото на Априлското въстание. Свободно време.

Други забележителности, които може да посетите:

*Къщата-музей "Георги Бенковски" - свързана с живота и дейността на водача на Летящата чета.

*Къщата-музей "Любен Каравелов", която е родният дом на писателя, представлява комплекс от три сгради.

*Къщата-музей "Тодор Каблешков" е родният дом на видния възрожденец. Освен това е и един от най-изящните и представителни паметници на копривщенската възрожденска архитектура.

*Къщата-музей "Димчо Дебелянов". Още в двора ще ви посрещне паметника на майката на големия поет, която очаква своя син и ще си спомните стиховете „Да се завърнеш в бащината къща...”.

Отпътуване обратно към Чирпан, Стара Загора. 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
 • Водач по време на пътуването и престоя.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Тракийският култов комплекс край село Старосел: възрастни - 3 лв.; ученици и пенсионери - 1 лв.;
  • Къщата-музей „Райна Княгиня: възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв.;
  • Музея "Ослековата къща": възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв.;
 • Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
 • Разходи от личен характер.

Версия за печат