ЕКСКУРЗИИ:

ДЕСТИНАЦИИ:

ПЪТЕПИСИ:

ЦЕНИ НА МУЗЕИТЕ:

ПЪТУВАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ДО ИСТАНБУЛ С ВАЛДЕН ТУР

Разказът на Мариана за едно пътешествие до ТУРЦИЯ:

За тези, за които празниците не се състоят само в приготвяне на определени ястия и обилно преяждане с тях; за тези, които желаят да избягат от сивото ежедневие, да научат нещо ново, да задоволят любопитството си и да се заредят с положителна енергия и много емоции…за тях е моят разказ.

Защо в Истанбул?
Ами съвсем ясно-отговорът е: най-близкият до нас мегаполис, съхранил наследството не на една, а на няколко велики империи. По тази причина пътуването до Истанбул е много по-евтино и достъпно отколкото до Рим, Париж или Виена.
Недопустимо е да не видиш Истанбул! Само 300 км ни делят от него! А видиш ли го веднъж непременно ще искаш да дойдеш и пак и пак…Този град те омагьосва. И това е самата истина, не са само думи.

Така се случи и с нас. Вече втора година за Великден пътуваме до древния Константинопол и изкарваме празника ту в Азия, ту в Европа, пресичайки Босфора няколко пъти.

ПЪТУВАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ДО ИСТАНБУЛ С ВАЛДЕН ТУР


“Ама какво ще правите в Истанбул точно на Великден?”, задават ни този въпрос познати. А защо не? Центърът на източното православие е тук – Вселенската патриаршия.

Вселенският патриарх е с ранг папа за източното православие. Освен това си имаме красивата българска църква “Св. Стефан” както и българската екзархия с църквата”Св. Иван Рилски”. Така че който желае да ходи на църква има много добри възможности за това.

Ние се удивихме от изключителната религиозна толерантност на днешен Истанбул. Тук една до друга в мир и хармония съжителстват джамии, църкви (православни, католически, ортодоксални и арменски) както и синагоги.

Забележителностите на Истанбул са толкова много, че с едно идване можеш само да усетиш духа на този древен и модерен град.

ПЪТУВАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ДО ИСТАНБУЛ С ВАЛДЕН ТУР


Всеки си има собствена класация на топ обектите за посещение съобразно своите приоритети, интереси и ценностна система, но за да бъдат посетени всички по-важни забележителности за нужни поне 7-8 дни, а може би и повече.

Ето и нашата класация:

 • 1. Круиз по Босфора - абсолютно задължителен и желателно с екскурзовод на български език. Усещането е неповторимо. Това е Истанбул!
 • 2. Музеят “Света София” – сграда със зашеметяващи параметри!
 • 3. Старият султански дворец “Топ капъ”- изключителна възможност да се докоснеш отблизо до арабска архитектура и култура.
 • 4. Джамията “Султан Ахмед” и Хиподрума
 • 5. Новите султански дворци “Долмабахче “ и “Бейлербей” – проевропейски дворци от 19 век с много пищен интериор, разположени на двата бряга на Босфора.
 • 6. Принцови острови – много приятно пътуване по Мраморно море, по време на което може да срещнете делфини.
 • 7. Археологическият музей – един от големите музеи на света, събрал експонати от различните цивилизации, населявали полуостров Мала Азия.
 • 8. Паркът “Миниатюрк” – умалени модели на известни сгради и други обекти от цяла Турция и някои други мюсюлмански страни.
 • 9. Аквариумът “Тюркоазу”
 • 10. Християнските църкви “Хора”, “Свети Стефан” и Вселенската патриаршия
 • 11. Площад “Таксим”, улицата Истиклял и кулата “Галата”
 • 12. Джамията “Сюлеймание” – строена от Мимар Синан за султан Сюлейман Великолепни – Законодателя и жена му Роксалана.
 • 13. Капълъ чаршъ и Египетският пазар.

ПЪТУВАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ДО ИСТАНБУЛ С ВАЛДЕН ТУР


Има какво още да се види, усети, но всеки решава сам. Макар и огромен, Истанбул е лесен за ориентация. Има много добре уреден транспорт по суша и вода, както и изключително любезни и търпеливи домакини, въпреки че тълпите туристи навсякъде са огромни и шумни. Да се влееш в този прекрасен, динамичен и многолик град за нас е приятно преживяване. Много може да се говори за него, но истината е че трябва се усети със собствените сетива.

Миналата година пътувахме със софийски туроператор.

Тази година избрахме по-добрия вариант - да тръгнем от Стара Загора с местен оператор. Много по-бързо и удобно се пътува така. Разлики има, но те са в полза на Валден тур. Настаняването беше в прекрасно разположен хотел, което ни даваше предимство с придвижването. Местният екскурзовод беше много любезен и отзивчив.

ПЪТУВАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ДО ИСТАНБУЛ С ВАЛДЕН ТУР


Дори и след 8 дни, прекарани в Истанбул не можахме да му се наситим! И непременно ще го посетим пак! Заслужава си!

Не пропускайте на връщане да посетите в Одрин джамията “Селимие”- наистина е шедьовър на Мимар Синан. Много красиво е декорирана.

Завръщаме се заредени с приятни емоции и положителна енергия, които ни дават сили да преглъщаме по-лесно ежедневните проблеми и неуредици и така до…. следващата екскурзия.